Mivel ennek elnyeréséhez számos adminisztratív feladatot szükséges elvégezni, a határidő rövidségére tekintettel érdemes minél korábban benyújtani a cím elnyerésére irányuló pályázatot. A részletekről a téma két szakértőjét, Szűcs Anikó Editet (a képen jobbról) és Takó Zsófiát, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának szakértőit kérdeztük.

-    Elolvastam a vonatkozó rendeletet*, amely eléggé összetett módon határozza meg a Logisztikai Parkok fogalmát. Logisztikai Parknak minősül az a "logisztikai bázisú, legalább 60%-ban logisztikai (raktározási, szállítmányozási) kapacitásokra építő, elsősorban piac által vezérelt, olyan infrastruktúrával ellátott terület, ahol az alapszolgáltatások legfontosabb csoportja közvetlenül kötődik a logisztikához, illetve szolgáltatási tevékenység zajlik, továbbá a logisztikai, az ipari, az önkormányzati és a befektetési szereplők között integrált az együttműködés". Segítsenek egy kicsit, mit jelent ez a gyakorlatban?

-    Szűcs Anikó Edit: A fogalmat azzal együtt érdemes figyelembe venni, hogy Logisztikai Park kizárólag olyan terület lehet, amely legalább 3 hektár nagyságú és a hatályos településrendezési terv vagy önkormányzati határozat alapján ipari vagy gazdasági területnek minősül. A Logisztikai Park kategóriáján belül elkülönít továbbá a jogszabály intermodális, a regionális és a helyi logisztikai parkokat. Ennek jelentősége az, hogy egy településen mindösszesen egy intermodális vagy egy regionális logisztikai park cím adható ki, melytől eltérést kizárólag a Tudományos és Innovációs, Technológiai, Ipari és Logisztikai Park Tanács ("Logisztikai Park Tanács") engedélyezhet.

-    Takó Zsófia: Fontos, hogy a Logisztikai Park cím megszerzéséhez nem elegendő a fenti feltételeknek megfelelni, a minősítés megszerzéséhez pályázni is szükséges az illetékes minisztériumnál.

-    Mi fog történni azokkal a parkokkal, amelyek – hivatalosan vagy sem – de eddig is logisztikai parkként működtek, de nem férnek bele az említett keretrendszerbe?

-    Zsófia: A Logisztikai Park cím határidőben való megszerzésének hiányában a logisztikai tevékenységüket 2025. január 1. napjától már nem folytathatják.

-    Talán az elején kellett volna feltettem a kérdést: Mi a Logisztikai Park cím megszerzésének jelentősége?

-    Szűcs Anikó Edit: A Rendelet értelmében az a vállalkozás, amely a telephelyén vagy fióktelepén végzett tevékenységéből származó teljes éves nettó árbevételének legalább 60%-át raktározási és szállítmányozási tevékenységből szerzi; a telephely területének nagysága eléri a 3 hektárt; és a fedett raktározási kapacitása legalább 3.000 m2; kizárólag akkor végezhet az adott telephelyen logisztikai tevékenységet, ha a Rendelet alapján a Logisztikai Park címet megszerezte.

-    Tehát nem kedvezményekről van szó, inkább arról, hogy bizonyos tevékenységeket szigorúbb keretek között lehet csak végezni január 1. után?

-    Edit: Erre nem ennyire egyszerű a válasz. A szóban forgó rendelet például bevezette, hogy Logisztikai Park címre irányuló pályázat esetében a beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyek egyszerűsített eljárásrendben nyilváníthatóak nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá. Újdonság, hogy a pályázatok elbírálásánál az eddigi szempontok mellett előnyben kell részesíteni azokat a pályázatokat is, amely a vonatkozó kormányrendeletek szerint kedvezményezett járás vagy szabad vállalkozási zóna területén kerülnének megvalósításra.

-    Mit gondolnak, hogy áll a piac ezen a téren? Felkészültek a szereplők a feladatra? Van becslésük arra vonatkozóan, hogy a feltételeknek megfelelő parkok közül hányan szerezték meg eddig a hivatalos titulust?

-    Zsófia: Egyelőre talán korai volna becslésekbe bocsátkozni, azonban azt tapasztaljuk, hogy a Rendelet hatálybalépése óta folyamatosan érkeznek a pályázattal kapcsolatos megkeresések. Az érintett szolgáltatóknak mindenképpen érdemes szem előtt tartaniuk, hogy a pályázat benyújtása végső soron nem opcionális, amennyiben a logisztikai tevékenységüket 2024 után is folytatni kívánják.

-    Mit tegyenek azok, akik még nem nyújtottak be pályázatot? Mi az első lépés?

-    Edit: A Logisztikai Park cím megszerzésére irányuló pályázatot a kormányzati portálon közzétett felhívásban foglalt tartalommal és mellékletekkel az iparügyekért felelős miniszterhez kell benyújtani. A Logisztikai Park Tanácsnak a pályázat benyújtásától számított 60 napja van arra, hogy javaslatát a minisztérium részére megküldje, ezért a pályázati anyagot és a Logisztikai Park Tanács engedélyére vonatkozó kérelmet érdemes minél hamarabb beadni.

-    A határidő jogvesztő?

-    Edit: Olyan szempontból mindenképpen, hogy ahogyan azt a kolléganőm is mondta 2025. január 1-jétől a logisztikai tevékenységet a Logisztikai Park cím megszerzésének hiányában az érintett szolgáltatók nem fognak tudni végezni. A Kormány által a Rendelethez fűzött, nem hivatalos tájékoztatásban foglaltak alapján az érintettek legkésőbb 2024. december 31. napjáig szerezhetnek Logisztikai Park címet.

-    Hol vannak esetleges „csapdák”? Mire érdemes különös gondot fordítani?

-    Zsófia: A pályázónak a pályázat benyújtásának időpontjában már rendelkeznie kell a helyi önkormányzat, a térségi területfejlesztési feladatokat ellátó egyéb illetékes szervek és a hatáskörükben érintett területi államigazgatási szervek támogató nyilatkozatával is. Ezeket kérelemre a vármegyei önkormányzat szerzi be és 30 napon belül továbbítja a pályázó részére, ez a 30 nap tehát késleltetheti a pályázat benyújtását. A helyi önkormányzati támogató nyilatkozatán kívül nincs szükség további nyilatkozat beszerzésére azon gazdasági társaság pályázók részéről, melyek a Logisztikai Parkot saját tulajdonban álló vagy bérelt területen kívánják létrehozni. A Logisztikai Park cím elnyerésével bár nem jár együtt közvetlen pénzügyi támogatás, a cím birtokosai előtt a továbbiakban megnyílik a lehetőség, hogy célzott támogatási programok elnyerésére pályázhassanak.

 

Raktarkereso.info